Lahden Taidegraafikot ry

Alku

6.11.1981 kutsuttiin koolle lahtelaiset taidegraafikot Eija Markkanen, Matti Koskela, Tapani Mikkonen, Antti Salokannel, Antti Ukkonen ja Olavi Ryyppö. Tuolloin päätettiin perustaa Lahden Taidegraafikot niminen yhdistys edistämään taidegrafiikan tunnettavuutta, sekä järjestämään yhteiset grafiikan välineistöt ja tilat – yhteisen taidegrafiikan työpajan ammattitaidegraafikoille.

Taustan ja tarpeen yhdistykselle antoi Lahdessa työskentelevät useat taidegraafikot. Taidegraafikoiden runsaaseen lukumäärään oli osaltaan vaikuttanut 60-luvulla toiminnassa ollut taidegraafikko Tapani Lemminkäisen yksityinen taidekoulu ”Lito Leminkäinen”. Vuonna 1961 käynnistynyt Lahden Taidekoulun toiminta ja erityisesti se, että taidekoulu tarjosi taidegrafiikan ammattimaista koulutusta, sai taidegraafikot hakeutumaan Lahteen. Koulutuksen jälkeen osa valmistuneista oppilaista myös jäi Lahteen työskentelemään.

Yllä yhdityksen ensimmäisen puheenjohtajan Matti Koskelan serigrafia Kehä 3.

Pajatoiminta

Yhdistys lähti toteuttamaan pajatoimintaa välittömästi. Ensimmäinen tila löydettiin tyhjästä liiketalosta Seponkadulta. Sinne tehtiin erinomaiset tilat syövytyksille ja vedostukselle, sekä oma materiaalivarasto. Tilaa jakamaan saatiin myös silloisen Taidekoulun grafiikan opetus.

Vuonna 1991 yhdistys sai haltuunsa keskustasta Mariankatu kuuden piharakennuksen, jonka yläkertaan rakennettiin uusi grafiikanpaja. Kun tiloista jouduttiin myöhemmin luopumaan, paja siirtyi tyhjäksi jääneeseen Mallasjuoman tehdasrakennukseen Päijänteenkadulle.

Pajoissa järjestettiin kursseja yhdessä Lahden kulttuuritoimen, Taideinstituutin sekä Päijät-Hämeen koulujen ja opistojen kanssa. Vapaita kesäkursseja oli Kansansivistysrahaston tuella. Opettajina toimivat LTG:n graafikot mm. Anne Hakala, Jouni Salonen ja Merja Vainio. Kusseilla käsiteltiin fotoetsausta, myrkyttömiä kemikaaleja ja eri vedostusmenetelmiä.

Jouni Salosen etsaus-akvatinta-polymeerigravyyri Varjon leikki.

Uudet taidegrafiikan pajatilat otettiin käyttöön Väristämö-hankkeen voimin heinäkuussa 2016. Lahden Taidegraafikoiden paja toimi vuoden 2022 joulukuuhun Sammonkadulla, entisen Lahden Taideinstituutin grafiikantiloissa. Uusi paja avattiin Radiomäellä ns. Keltaisessa talossa Radio- ja tv-museon kupeessa osoitteessa Radiomäenkatu 43.

Alla Sirpa Lappalaisen fotoetsaus Varjo.

Galleriat

Galleriatoiminta aloitettiin Arkkitehtityö-toimiston omistamassa ja remontoimassa vanhassa autokorjaamotilassa Harjukadulla. Näyttelyt olivat tavallaan yhdistyksen vuosinäyttelyjä. Kun hallintaan saatiin Mariankatu 6:n tilat, siirtyi galleriatoiminta sinne. Galleria sai nimen Marianportti, pihalle johtavan porttikäytävän mukaan. Galleriavastaavaksi valittiin sisustussuunnittelija Laura Salmi ja talousvastuussa oli Eskolan kehystämöjohtaja Osmo Haapasalo. Näyttelyt saivat heti laajan suosion. Erityisen suosittuja olivat Lahden Taidegraafikoiden joulunäyttelyt, jotka houkuttelivat sadoittain kävijöitä. Galleria pääsi myös arvostettuun Galleristit yhdistykseen.

Vuonna 2001 juhlittiin yhdistyksen 20-vuotistaivalta. Jokainen jäsen sai mahdollisuuden pitää 2 viikon mittaisen näyttelyn, joko yksin tai yhdessä toisen kanssa. Ensimmäisenä pidettiin muistonäyttely Hilkka Silvekosken ja Olavi Ryypön grafiikasta. Kesäaikaan näyttelytoimintaa järjestettiin myös Hollolan kirkolla Sale-makasiinissa.

Hilkka Silvekosken kivilitografia Kaksoset vuodelta 1962.

Näyttelyitä oli yhdistyksen jäsenillä sekä suomalaisilla että ulkomaalaisilla taidegraafikoilla. Galleriaan koottiin myös ulkomaille lähtevät jäsenistön näyttelyt. Niitä suuntautui mm Ruotsiin, Viroon ja Unkariin. Useita näyttelyitä oli myös kotimaassa mm. Kajaanin taidemuseossa, Kouvolassa ja Tampereella. Viimeiset omat näyttelytilat olivat Mallasjuoman tiloissa, Taidepanimolla 2000-luvulla. Lahden Taidegraafikoiden kotigalleria on Kauno ry:n hallinnoima Galleria Uusi Kipinä.

Miniprint

Vuonna 1992 syntyi ajatus pienoisgrafiikan yhteisnäyttelystä ja näin sai ajatus Miniprint Finland -triennaalin järjestämisestä alkunsa. Ensimmäinen näyttely järjestettiin omassa galleriassa jäsenistölle. Seuraavaan saatiin mukaan lahtelainen Pihagalleria, jossa oli ulkomainen osuus. Seuraavaan Miniprinttiin tuli mukaan Lahden taidemuseo ja se laajeni tunnetuksi kansainväliseksi näyttelyksi.

Näyttelyjärjestelyissä on aina ollut mittava osa yhdistyksen talkootyötä, postitusta, informaatiota, valittujen teosten paspitusta, teosten palautukset ja myytyjen teosten tilitykset taiteilijoille. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella pystyttiin viimeisten näyttelyiden järjestelyihin palkkaamaan osa-aikainen näyttelysihteeri. Miniprintin myötä ovat syntyneet myös jäsenistön kansainväliset yhteydet.

Viimeisin Miniprint järjestettiin vuonna 2014. Lahden taidemuseon kieltäydyttyä yhteistyökumppanuudesta, vuoden 2014 taidemuseokumppaniksi löytyi Hyvinkään taidemuseo. Alla teos Miniprint Finland 2010 -näyttelystä, Sakuta Tomiyukin etsaus-akvatinta Kevät tyttö.

Jäsensalkku

Toiminnan rahoittamiseksi aloitettiin Marianportissa vuosisalkun tuottaminen. Salkkuun valittiin joka vuosi viisi seuran jäsentä, jotka vedostivat sovitun määrän teoksia salkkua varten. Salkuille tehtiin myös omat hienot kansiot. Salkuista tuli pian suosittuja ja monet keräsivät niitä vuosittain. Myös liikelaitokset ja Päijät-Hämeen kunnat olivat asiakkaina vuosittain. Samaan aikaan luotiin myös kannatusjäsentoiminta, johon liittyi vuosittainen kannatusjäsenvedos, joka pyydettiin joltakin yhdistyksen graafikolta.

Jäsenistö

Jäsenmäärä yhdistyksessä on kasvanut jatkuvasti. Joka vuosi joku Lahden taideinstituutista valmistuneista liittyi jäsenistöön. Myös muualta Suomesta on tapahtunut graafikkojen muuttoja ja liittymistä yhdistyksen toimintaan. Yhdistystä ovat luotsanneet sen puheenjohtajina mm. Matti Koskela, Antti Salokannel, Osmo Haapasalo, Jaana Paulus, Pasi Kutvonen, Eija Piironen ja Eeva Kirilin-Helenius. Tiina Salmi on toiminut puheenjohtajana 1996-2006 ja edelleen vuodesta 2009 – 2015. Eeva Kaisa Jauhiainen toimi puheenjohtajana vuonna 2016. Vuonna 2017 puheenjohtajaksi valittiin Janika Salonen. Ilman aktiivisia työntekijöitä; näyttelysihteerietä, pajavastaavia ja harjoittelijoita sekä vapaaehtoisia toimijoita ei yhdistyksen toiminta olisi ollut mahdollista. Tiina Salmi on toiminut puheenjohtana vuodesta 2019 ja on kantanut suuren vastuun muutosta Radiomäelle. 

Yllä Tiina Salmen teos.

Tänä päivänä

Tänä päivänä yhdistyksen jäsenmäärä on 45 taidegraafikkoa. Yhdistyksen  myymälätilat sijatsevat Uuden Kipinän yhteydessä, Kymintie 1:ssä. Galleriatoimintaa pyörittää nykyään Kauno ry. Pajatoiminta on Keltaisen talon tiloissa, Radiomäenkatu 43. Jäsenistö on aktiivisesti mukana Lahden Taiteilijaseuran taidelainaamotoiminnassa. Lahden Taidelainaamo sijaitsee Uuden Kipinän tiloissa.